Chapter- 11 On the Face of It by Susan Hill/ Rainbow/ RBSE

Chapter - 11

 

On the Face of It                                                                                                                                              Susan Hill

 

Short Question Answers

Q. 1. What physical disability did Derry suffer from? How did he come by it?

Ans. Derry's face was half burnt. It happened because acid got down one side of his face and it burnt it all away. He looks ugly because of that.

Q. 2. What is Derry afraid of?

Ans. Derry was afraid of being near people as they would stare at him and would be afraid of him.

Q. 3. Why does Derry not like being with other people?

Ans. Derry does not like being near people because they would stare at him; think of him as ugly and terrible and even would be afraid of him.

Q. 4. What disability did Mr. lamb suffer from? How did he overcome his feeling of loneliness and alienation?

Ans. Mr. Lamb is suffering from a disability of the legs. It was because his one leg blew away in the war. He overcame his feelings by his company of nature and human beings.

Q. 5. How was Mr. Lamb friendly with kids despite their teasing him about his broken leg?

Ans. Mr. lamb loved kids. He welcomed them in his garden. He did not feel troubled when some kids called him Lamey-Lamb. He would make toffee and jelly for children.

Q. 6. Why does Derry come back to Mr. Lamb’s house?

Ans. Derry comes back because Mr. Lamb has changed his attitude to life. He inspired him. He loved and praised him. He asked him the things which nobody else has ever said.

Long Question Answers

Q. 7. What does Derry not like about the people around him?

Ans. He doesn’t like people around him because they stare at his burnt face. People in the neighborhood whisper together. They think Derry's face is terrible. People said that only a mother can love such a face. They don’t want to mix him with them. They are afraid of him. That is why Derry does not like the people around him.

Q. 8. What bond unites Derry and Mr. lamb?

Ans. The bond of a positive approach unites Derry and Mr. Lamb. Mr. Lamb suggests Derry to have a positive approach towards life. Mr. Lamb said he is physically handicapped but his attitude to life is positive. He is social and interested in everything. Derry’s brief fellowship with Mr. Lamb makes him positive. Derry's confidence comes back .

Q. 9. Describe in detail the tactics used by Mr. Lamb to help Derry overcome the feeling of loneliness and alienation?

Ans. Mr. Lamb talks to Derry sweetly and politely.  He says that everyone is welcome in his garden. The gates of their garden are always open to everyone. They said that a weed and a flower are both lives. Likewise, life inside us. Just like plants grow up, we should also grow up. He says I am physically handicapped like you. Do not pay attention to other people’s comments.

Q. 10. Explain the significance of the statement made by Derry “because if I don’t go back there, I will never go anywhere in this world again.”

Ans. The statement made by Derry “because if I don’t go back there, I will never go anywhere in this world again.” It is a great significance. Returning to Mr. Lamb in the garden is the re-beginning of mainstream life. His confidence has come back again.  He has been positive and optimistic now.

If you like On the face of it question answers then share with your friends and classmates.


Chapter - 10 Deep Water by William Douglas/ RBSE

Chapter - 10

 

Deep Water                                                                                      William Douglas                                                                                                                                                               

SHORT Question-Answer

Q 1. Why does water create a feeling of hatred and terror in William Douglas?

ANS – When William Douglas is 3 or 4 years old then his father took him to the beach. When his father stands on the beach then a surf buried them. Terror of water seated in his heart.

Q 2. What was the continual warning of the author’s mother and did he take it seriously?

ANS – The continual warning of the author’s mother is that Yakima River was dangerous. Yes, he took it seriously.

Q 3. Why did Douglas decide to join the YMCA pool?

ANS – YMCA pool was only 2 or 3 feet deep so Douglas thought it was safe. He had got a pair of wings.

Q 4. What does the author describe as the misadventure and how does he end up?

ANS – The misadventure was his narrow escape from drowning into water at the YMCA pool. He ends up lying on his stomach near the pool.

Q 5. What did William Douglas plan while sinking to the bottom of the swimming pool?

ANS – Douglas planned to hit the bottom hard with feet and then come to the surface of the pool lie on it and paddle to the edge of the pool.

Q 6. How did terror seize the narrator when he was going down and down and tallow glow of water surrounded him?

ANS – The cry was left to his neck. The horror of death made him mad in the water. His head bursts and lungs started hurting. He was getting dizziness. Legs and arms did not move.

Q 7. Where did the author find himself lying?

ANS – The author finds himself lying nearby the YMCA pool and he was vomiting.

Q 8. How does the fear of water ruin his fishing trips and other joys?

ANS – he could not go for bass, trout and salmon fishing. He could not enjoy canoeing, boating or swimming.

Q 9. Why was William Douglas determined to conquer his fear of water?

ANS –William Douglas determined to conquer his fear of water because his life had become handicapped. He wanted to feel free and enjoy his life.

Q 10. How did the author become a perfect swimmer?

ANS – The author hires a coach who is able to teach him swimming perfectly. Coach is using a rope and a pulley to teaching swimming. He taught him how to exhale with face into the water. Thus the author learned to swim.

Long Question-Answer

Q 11. How does Douglas develop a sense of deep fear of water and what does he do to overcome it?

ANS – When William Douglas is 3 or 4 years old then his father took him to the beach. When his father stands on the beach then a surf buried them. When he was 10 or 11 years old then a Dabang pushed him into the YMCA pool. He was saved from death.

He hires a coach who is able to teach him swimming perfectly. Coach is using a rope and a pulley to teaching swimming. He taught him how to exhale with face into the water. Then he swims alone in lake Wentworth and Warm lake. Thus the author learned to swim.

Q 12. Who helps the author in becoming a perfect swimmer and how?

ANS – A hired coach and the author’s firm resolution help him in becoming a perfect swimmer. The coach tied the belt around him, tied it with a rope attached on the pulley and started swimming it. In three months his fear became less. He taught him how to exhale with face into the water. Then he teaches him to swim with legs. In some weeks he became a perfect swimmer.

Q 13. Describe how Douglas tried to save himself from drowning.

ANS – For the first time when Douglas went down and touched his feet to the bottom, he jumped forcefully towards the upper side. He came up slowly. He tried to shout many times but the voice didn’t come out of his throat. He wanted to pull the legs upwards. He went down again. The second time, he jumped with full strength. He came up. He could not call for help. Then he lost hope and down a third time.

Q 14. What things of joy did the author miss due to his fear of water?

ANS – The author missed the joys of fishing, boating, swimming due to fear of water. He missed boating in water bodies. He missed water sports like surfing, canoeing, etc. he missed swimming in Wentworth and Warm lake. He missed fishing for landlocked salmon on Maine lake, bass fishing in New Hampshire, etc.


Chapter - 9 A Walk through Fire by A, D, Smith/ RBSE

Chapter - 9

A Walk through Fire                                                                                                               A. D. Smith

 

Q 1. What was the narrator’s profession and where was he posted when he witnessed the entertainment show?

Ans. The narrator was a soldier. When he had seen the entertainment program, he was posted at Sapper Camp in Begumpet, Hyderabad.

Q 2. Where did the narrator eat a nice meal one evening and how did he feel after eating?

Ans. The narrator ate good food in a nearby Chinese restaurant in the nearby town of Secunderabad. After eating good food, he felt peace.

Q 3. Where and in what condition did the narrator meet the old man while driving back to the army camp in the evening?

Ans. The narrator found that old man at a place from where the road was divided for a small village called Ferozaguda. The old man  looked like a bundle of white clothes.

Q 4. Whom did the narrator see dissolving in the darkness of the night why did they seem to be in a hurry?

Ans. The storyteller saw a shadowed shape dissolving in the darkness of the night. Because of the arrival of the British army’s vehicles and soldiers they seemed to be in a hurry.

Q 5. What did the object lying on the fork road look like? What did it turn out to be on the narrator’s reaching there?

Ans. The object lying on the fork road looked like a bundle of white clothing. When the narrator reached there, he found an elderly Indian.

Q 6. Who were the assailants, according to the wounded man?

Ans. According to the injured person, the attackers were two Anglo-Indian youths.

Q 7. What did the writer do instantly to help the wounded old man? What his condition as serious as the narrator had thought of?

Ans. To help the injured person, the writer came out of his handkerchief from a pocket and cleaned the injured person’s face.

The person was not in a serious condition as much as the author thought.

Q 8. When and where the entertainment show was organized?

Ans. The entertainment show was organized at the night before the narrator was to leave for his new posting place. The show was at sapper camp.

Q 9. Name three important feats performed in the show.

Ans. The first important feat was to bend the iron rod on the neck. Second, a five-ton truck was to pass on the chest above the railway sleeper. Third, walk in the fire.

Q 10. How was ‘the next meeting’ between the old man and the narrator big surprise for the latter? Where was it?

Ans. The old man showed the feat of walking barefoot through the fire at sapper camp. He returned the narrator’s handkerchief. So the meeting between the writer and the old man was surprising.

Long question answers

Q 11. Describe the narrator first meeting with the injured old man.

Ans. The narrator’s first meeting with the injured person was at the place from where the road is divided for a small village Firozguda. That man was being beaten. In the darkness, he was looking like a bundle of white clothes. On seeing from nearby, the narrator saw an elderly Indian. The narrator cleaned the wound of that man with his napkin.

The man told that this attack was done by two Anglo-Indian youth. He did not tell the reason. The person was not in a serious condition as much as the author thought. Narrator dropped him at Firozguda.

Q 12. Who was Professor Rao and how did he perform two great feats of strength?

Ans. Professor Rao is the leader of the group of Indians who performed amazing feats of strength.

Prof. Rao’s first feat was to keep an iron rod on his neck and to get bent by volunteers into a U Shape around his neck. Professor Rao last feat was to get an army truck full of soldiers to pass over his chest without any harm to itself. In these ways, he performed two amazing feats of strength.


Chapter - 8 A Journey to the End of the Earth by Tishani Doshi/ RBSE

Chapter - 8

 

Journey to the End of the Earth                                                                                        Tishani Doshi

 

Short Question Answers

Q. 1. What is phytoplankton?

Ans – Microscopic grasses of the sea that nourish and sustain the entire southern ocean food chain is called phytoplankton.

Q. 2. How were the Himalayas formed according to the author?

Ans –The Himalayas were formed by a break in the Gondwana supercontinent.

Q. 3. What does the author compare stretching and sunning of crab eater seals too?

Ans – Author compares stretching and sunning of crab of eater seals to stray dogs.

Q. 4. Why is phytoplankton necessary for the survival of biodiversity in Antarctica?

Ans – Phytoplankton necessary for the survival of biodiversity in Antarctica because it nourishes and sustains the entire southern food chain. It is responsible for the lives of water animals, birds of the region and global carbon cycle.

Q 5. What was the author’s first reaction on reaching Antarctica and why?

Ans – on reaching Antarctica the author’s first reaction was this it is like walking into a ping pong ball. Because there are no trees, humans, or buildings, etc.

Q 6. Which program was the author a part of on his expedition to Antarctica? Why was the program successful?

Ans – On his expedition to Antarctica the author was a part of the program “students on ice”.

It is successful because it is a life-changing experience.

Journey to the end of the earth question answers (long)

Q 7. Why does the author think that Antarctica is the right place to study the human race past the present and future?

Ans – The author thinks that Antarctica is the right place to study the human race past the present and future because there is no human population that’s why it is completely pure. World geological history is trapped here. There are no trees and human markers.

Q 8. Describe the Antarctica atmosphere as experienced by the author.

Ans – Antarctica is the coldest, driest and windiest in the world. About 90 percent of the earth’s total ice is here. A little change in the environment here can have a big effect. Here the ecosystem is very simple. In Antarctica no human markers, no trees, no buildings, etc.

Q 9. “The world geological history is trapped in Antarctica”. How the study of this region useful to us?

Ans – The study of Antarctica is useful to us. It holds in its ice cores half million-year-old carbon records trapped in its layer of ice. It existed when there were no human beings. Thousand of species flora and fauna flourished here. It was the center of the Gondwana Supercontinent.

Long Question Answers

Q.1. What are Geoff Green’s reasons for including high school students on Ice Expedition?

  • Ans: A visit to Antarctica makes it quite clear and there one can see the ice shelves melting. ‘Students on Ice’ is a programme headed by Canadian Geoff Green. He aims at organizing this programme by taking high school students to the ends of the world. He thinks it most essential to provide the students with inspiring educational opportunities to know more about the Antarctica. Through this they will generate a new understanding and respect for our planet. Earlier Geoff Green had organized programme with celebrities and rich people which gave him back only in a limited way. Since the students are young minds and full of adventurous activities they can learn, act and absorb much by visiting the Antarctica. They can see through their own eyes glaciers retreating and ice-shelves collapsing. They can realize the future dangers, catastrophic effect of climatic changes and the global warming. The Antarctica provides the young students a perfect place to study the varied changes occurring in the environment. These little changes can have significant consequences. The students can see those grasses of the sea that flourish, nourish and sustain the entire Southern Ocean’s food chain. Thus the programme provides a lively study of changes and the realities going on the Antarctica.
  •  

Q2. ‘Take care of small things and big things will take care of themselves.’ What is the relevance of this statement in the context of the Antarctica’s Environment ?

  • Ans : Antarctica has a simple ecosystem and lacks biodiversity ,it is the best

place to study how little changes in the environment can have big consequences.

 

The author gives the example of very small single celled plants called phytoplankton which nourish and sustain the entire southern ocean‘s food chain. The phytoplankton uses the energy to absorb carbon and also synthesize various organic compounds through photosynthesis. Scientists have forewarned that if Ozone layer depletes any further it will have a direct impact on the activities of the phytoplankton this will lead to a chain reaction adversely affecting the lives of marine animals and birds of the region which will further result in the disturbance global carbon cycle .

 

So, it is expected of man to pay special attention to tiny forms of animal and plant life and prevent the depletion of ozone layer by reducing carbon dioxide emissions.If we take care of small things big things will automatically fall into place

 

Q3. Why is Antarctica a place to go to ,to understand Earth’s present ,past and future?

Ans. Antarctica is a place to go to ,to understand Earth’s present ,past and future.

 

Six hundred and fifty million years ago , the present day Antarctica was surrounded by a giant amalgamated Southern supercontinent called Gondwana. Thus Antarctica belongs to ancient geological era when human beings had not yet evolved ,the climate was warm in the continent and supported a huge variety of flora and fauna. Later ,the dinosaurs were wiped out and mammals began to evolve . At this juncture Gondwana got separated into countries.So to visit Antarctica is now to be a part of that history.It is to understand the significance of Cordilleran folds and pre-Cambrian granite shields; ozone and carbon; evolution and extinction.  

Since the planet is unravaged by human population and civilization ,it remains relatively pristine. Its ice cores hold more than half –million-year old carbon records which are useful for the study of past ,present and future of our planet.

We can realize the threat of global warming by seeing glaciars melting and ice shelves collapsing.

Antarctica is the best place to study how little changes in the environment can have big repercussions. Phytoplanktons nourish and sustain the entire Southern Ocean’s food chain. Further depletion in the ozone layer would affect the lives of all the marine animals and birds of the region and the global carbon cycle. It could also lead to the end of the world. In this way it suggests future possibilities about our planet. 

Indigo by Louise Fischer/ Question- answers/ rbse

Chapter - 7

Indigo                                                                                                                                                                                                                                                                                           Louise Fischer 

 

Short Questions

Question 1. Why did Raj Kumar Shukla approach Gandhiji?

Answer – The Champaran peasants were troubled by the sharecropping system prevalent there. They wanted to get rid of that so when Raj Kumar Shukla went to December 1916 Annual Convention of                       Congress session to complain about the injustice to the sharecroppers in Bihar , somebody told him “talk to Gandhi”.

Question 2. What were the terms of the contract between British landlords and peasants?

Answer – The British landlords compelled the peasants to grow only indigo in on the three-twentieth or  15% part of their land and surrender the entire indigo harvest to British landlord as rent. It was                         done by a long term agreement.

Question 3. Why did Gandhiji not agree to proceed to Champaran with Raj Kumar Shukla?

Answer – Gandhi Ji had an appointment in Kanpur and he was committed to go to several other parts of India so Gandhi Ji  did not agree to proceed to Champaran with Raj Kumar Shukla.

Question 4. What happened when Gandhiji and Raj Kumar Shukla wanted to meet Rajendra Prasad?

Answer – When Raj KumarShukla and Gandhi Ji went to Rajendra Prasad's house, he was out of town. The servants took Gandhi ji to be another such peasant as Shukla and did not allow him draw water                    from well. They took Gandhi Ji to be an untouchable.

Question 5. Why did Gandhi ji plan to go to Muzzafarpur?

Answer – Gandhi Ji plans to go to Muzzafarpur because Gandhi Ji wants to collect more information and it was the route to Champaran.

Question 6. What was the effect of synthetic indigo on the natural indigo crop?

Answer – The international demand for natural indigo reduced very much and now it was not a profit-making business for British landlords.

Question 7. How did British landlords compel poor peasants?

Answer – British landlords compel poor peasants by long term agreement and then by agreeing to pay compensation for being released from 15% arrangement.

Question 8. Why did Gandhi Ji scold the lawyer?

Answer – The lawyers of Champaran are charging high fees from poor peasants and not helping them so Gandhi Ji scold lawyer.

Question 9. How did the Champaran episode prove to be a turning point in the political career of Gandhi Ji?

Answer – The Champaran episode showed that the people of India could win freedom for themselves by following truth and non – violence. Gandhi and his way of working had succeeded.

Question 10. What did Gandhi Ji do for the social upliftment of poor families of peasants?

Answer – Gandhi Ji opened primary schools in six villages. Gandhi got a doctor to volunteer his services.

Indigo question answers (long)

Question 11. How did Gandhi Ji help the peasants in Champaran?

Answer – Gandhi Ji wanted first to collect information about the injustice of British landlords in Bihar. Next, he called on the British commissioner of Tiruth division. He proceeds to motihari. Gandhi Ji rejects notice to quit Champaran. When Gandhi Ji appeared in court then the court is full of peasants. Officers can not handle them. Officers remove the charges and constitute an inquiry commission that gave the decision in favor of the peasants.

Question 12. Explain in your own words, how Raj Kumar Shukla convinced Gandhi Ji to proceed to Champaran?

Answer – Gandhi was to go to other parts of India. Rajkumar Shukla chase them everywhere. For weeks Rajkumar Shukla never left Gandhi’s side. He told Gandhi that he had come to complain about the injustice of British landlords in Bihar. Impressed by Shukla Gandhi asked him to come and meet him in Calcutta.

Question 13. Why did Gandhi ji decide to consult prof. Malkani and Dr. Rajendra Prasad?

Answer – Gandhi Ji decides to meet with Prof. Malkani and Dr. Rajendra Prasad because they wanted to collect more information. Gandhi and J.B. Kripalani meet at Tagore Shantiniketan School. Gandhi Ji decides to meet Dr. Rajendra Prasad because Rajendra Prasad was a very popular lawyer in Patna. Gandhi Ji scolded lawyer in Patna for charging high fees from poor peasants and not helping them.

Question 14. What were the old terms and conditions of the contract between British Landlords and peasants?

Answer – The old terms and conditions of the contract between British Landlords and peasants were following. Indian peasants were to plant indigo on 15% of their land and surrender the entire indigo to British landlord as rent. Then, the British demanded compensation to release the Indian peasants from 15% agreement.

Question 15. What was the impact of the Champaran episode on the peasants and the British government?

Answer – The impact of the Champaran episode on the peasants is positive. Peasant fear of British landlords had reduced very much. They had become more confident.

The British were fearful. British government constitutes an inquiry commission in favor of poor peasants.


An Essay of Dramatic Poesy by John Dryden

  1. Introduction ·          Written in 1668 , during the Restoration period, while London theatres had reopened after being closed during...